z gaz wyb:
W skażonym mięsie z Irlandii wykryto dioksyny
W próbce mięsa, sprowadzonego do Polski z Irlandii, wykryto dioksyny. Zastępca Głównego Lekarza Weterynarii Krzysztof Jażdżewski powiedział IAR, że poziom szkodliwej substancji został dziesięciokrotnie przekroczony.
Skażone mięso trafiło do województwa Łódzkiego. Krzysztof Jażdżewski dodał, że boczek, z którego pochodzi próbka, został w całości zatrzymany przez inspekcję weterynaryjną i będzie zniszczony.
W badanych poprzednio próbkach poziom dioksyn nie przekraczał normy. Państwowy Instytut Weterynaryjny w Puławach kiontynuuje badanie mięsa z innych regionów.
Do Polski z Irlandii trafiło 698 ton surowego mięsa sprowadzonego przez 4 importerów. 380 ton zostało zużyte do produkcji wyrobów i wędlin, które już znalazły się w sprzedaży. Na wszelki wypadek Sanepid wycofuje te produkty ze sklepów. Również surowe mięso zostało wycofane z handlu.
W badanych poprzednio próbkach poziom dioksyn nie przekraczał normy. Państwowy Instytut Weterynaryjny w Puławach kiontynuuje badanie mięsa z innych regionów.
Do Polski z Irlandii trafiło 698 ton surowego mięsa sprowadzonego przez 4 importerów. 380 ton zostało zużyte do produkcji wyrobów i wędlin, które już znalazły się w sprzedaży. Na wszelki wypadek Sanepid wycofuje te produkty ze sklepów. Również surowe mięso zostało wycofane z handlu.
IAR
weganizm ?
weganizm ?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz